Пасхальне послання 2022 року від блаженнійшого Митрополита Іоанна Дубнінського

До Високопреосвященства, духовенства, монахів, черниць і віруючих
Архієпархії Православних Церков Західної Європи руської традиції

Дорогі любі Панове, отці, брати і сестри у Христі,

Воскресіння Христове, перемога життя над смертю — це саме серце нашої віри, сама суть Бога, нашого способу буття і культури православного народу, носія імені Христового. Життя православних пронизане і живиться вірою у Воскресіння. Цей пасхальний досвід є не лише спогадом про Воскресіння Господнє, але й досвідом нашого власного оновлення та непохитною впевненістю в есхатологічному завершенні нашого вірування.

Кожна Літургія тісно пов’язана з «досконало святим днем» неділі, днем ​​Воскресіння. Чудовий пасхальний і радісний характер Божественної Літургії, адже вона завжди звершується в атмосфері радості, ніби зображуючи оновлення всього творіння.

Православний віруючий має власний розум і потужний мотив для боротьби з усіма видами зла, бо він інтенсивно відчуває контраст між очікуванням остаточного кінця та історичними записами, в яких він живе, згідно зі словом Господнім. : все, що ви зробили одному з Моїх найменших братів чи сестер, ви зробили для Мене» (Мт. 25:40) і вчинком любові доброго самарянина (Лк. 10:30-37) він вважає пораненого, біженця та бідного своїм сусідом і спонтанно пропонує йому допомогу. Ця любляча допомога брату в скрутному становищі, продовжить і виразить сенс євхаристійного партнерства Церкви, виявляючи, що любов є глибоким досвідом життя у Христі, як у теперішньому, так і в Царстві.

Оголошення Воскресіння, «свята свят», всемогутньої Любові, що знищила владу смерті, лунає сьогодні в пораненому світі, де вирує братовбивча війна, а також інші війни, соціальна несправедливість і порушення людської гідносі. У нашому сучасному світі, еквівалентному Голгофі для тисяч біженців, для невинних чоловіків, жінок і дітей, холоднокровно вбитих, нібито з державних інтересів, Воскресіння сповіщає, що для Бога людське життя має абсолютну цінність. Вона заявляє, що за випробуваннями і стражданнями, хрестом і Голгофою не залишається останнього слова. Ті, хто розіп’яться, не зможуть відсвяткувати свої трагічні перемоги. Для Православної Церкви Хрест є центром благочестя, але не остання мета визначає і кінцеву спрямованість церковного життя. Справжнє значення Хреста полягає в тому, що це шлях, який веде до Воскресіння. Саме на цій основі ми вигукуємо: «Через Хрест прийшла радість у весь світ». Служба Страстей Господніх не сумна, а є сумішшю хреста і воскресіння, бо Страсті все-таки оточують і переживають від Воскресіння, яке є «викупом наших скорбот».

Дорогі брати і сестри, ми, православні, наповнені переживанням Воскресіння, просвітлені Воскреслим, світло без кінця, дякуючи за все, шукаючи волі Господньої, співаємо всією Церквою «Христос воскрес!» Попросімо Господа, який був принесений в жертву, похований і воскрес, щоб просвітив розум і серце кожної людини доброї волі; спрямовувати наші вчинки на всі добрі діла і утверджувати Його Церкву, щоб вона свідчила про Євангеліє любові «до краю землі» (Дії 1:8) і прославлення Його імені «над усіма іменами”

CHRISTUS IS OPGESTAAN

CHRISTOS A ÎNVIAT

CHRIST IS RISEN

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

CHRISTUS IST AUFERSTANDEN

ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΈΣΤΗ

KRIST IS UPSTIEN

Metropolit Jean: