Korte introductie

De Orthodoxe Kerk is bij veel Nederlanders relatief onbekend. Wellicht bezocht u bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Griekenland, Rusland of voormalig Oostblok een kerk? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk al eens in een Orthodoxe Kerk geweest.

Vroeger na het ontstaan van het Christendom was er maar één Kerk. Deze Kerk had 5 patriarchaten: Antiochië, Alexandrië, Jeruzalem, Constantinopel en Rome. Aan het hoofd van een patriarchaat staat een Patriarch. De Latijnse naam voor Patriarch is Paus.

De Patriarchaten Antiochië, Alexandrië en Jeruzalem zijn in de eerste eeuwen verloren gegaan door de oprukkende Islam.

In de 11e eeuw ontstond er een onmin tussen de Patriarchaten van Rome en Constantinopel. De Kerk spleet in tweeën: In het Westen werd het Patriarchaat van Rome de Rooms Katholieke Kerk, en in het Oosten werd het Patriarchaat van Constantinopel de Orthodoxe Kerk.

Er zijn nu ongeveer 250 miljoen orthodoxe christenen in de wereld. De meesten wonen in Griekenland, Roemenië, Bulgarije en Servië, Rusland en Oekraïne. Ook in Nederland telt de Orthodoxe kerk tienduizenden gelovigen.

Meer weten over de Orthodoxe Kerk?
Voor diegenen die meer willen weten over de Orthodoxe Kerk, of als gelovige nog eens wil weten hoe het ook al weer zit, op deze website staan een aantal artikelen die u meer informatie verschaffen.