Laatste nieuws:
CORONAVIRUS »
Aartsbisschop Johannes wordt Metropoliet »
Agressieve houding Oecumenisch Patriarchaat blijft voortduren »
Overgang Aartsbisdom naar het Russisch Patriarchaat »
Communiqué Aartsbisdom 17 Januari 2019 »
Nieuwsarchief »
 

 24-03-2020

CORONAVIRUS :

WEL OF GEEN KERKDIENSTEN ?

Met het uitbreken van het coronavirus komen veel vragen bij de parochie binnen. De kern van deze vragen is: ik wil de Kerkdienst bijwonen, maar ik wil de kans op besmetting zoveel als mogelijk verkleinen; hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Het beste antwoord is: THUIS BLIJVEN en de Heilige Diensten via internet volgen.

Door de nieuwe maatregelen van 23 maart 2020 zijn samenkomsten verboden uitgezonderd de Kerken: “Alle samenkomsten (…) zijn tot en met 6 april verboden, tenzij (…) het gaat om een religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomst. Mits die onder de 30 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen”; zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vragen-over-maatregelen-en-handhaving.

Wij hebben een kleine kapel. Er hoeven maar een paar mensen aanwezig zijn, en we staan niet meer 1,5 meter van elkaar af. Dit vraagt ook van onze geloofsgemeenschap om verregaande maatregelen.

Na rijp beraad heeft de parochie het volgende besloten:
1.   
De Heilige Diensten van de 4e Vastenzondag, Palmzondag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Paaszondag en het Parochiefeest zullen gecelebreerd worden;
2.  
Omdat wij één van de weinige Kerken zijn, die nog “open” is, zal de Heilige Diensten achter gesloten deuren plaatsvinden;
3.  
De enige aanwezigen in de kapel zijn: een koorlid, een priester en eventueel een gelovige die valt onder de uitzonderingsregel (zie hieronder);
4.  
Iedereen kan de Heilige Diensten volgen via het YouTube-kanaal van de priester; genaamd “Myrondraagsters”;
5.  
Nadat de parochie online is, zal een link van de livestream gestuurd worden via de Facebookpagina en Whatsapp van de parochie.

Concreet betekent dit dat onze kapel tot onze grote spijt de deuren NIET zal openen voor de gelovigen en overige bezoekers van onze kapel. Echter het is mogelijk dat om zeer dringende pastorale redenen een gelovige uitgenodigd kan worden om toch naar de kapel te komen om de Heilige Dienst bij te wonen. Dit betreft een uitzondering, en is alleen mogelijk na contact met – en op uitnodiging van de parochiepriester. Voor de contactgegevens zie: http://www.orthodoxekerkbreda.nl/parochie-gegevens/.

 

Ook onze Bisschop nodigt ons uit om in deze Grote Vastentijd en crisistijd zoveel als mogelijk de dagelijkse Diensten te volgen via internet:

Live links:

Laure de Sviatohirsk / Sviatohirsk Laura:
https://svlavra.church.ua/category/raspisanie-bogosluzhenij/
http://svlavra.ddns.net:8000/svlavra

Laura de Potchaev / Počaevskaâ Lavra:
http://www.pochaev.org.ua/?pid=1476
https://www.youtube.com/watch?v=n3tcin6WIE0

Laura de Grottes de Kiev / Heilige Uspenskaya Kiev-Pechersk Lavra:
https://lavra.ua/translyatsii/

Monastère de la Sainte-trinité de Ionnine / Heilige Trinity klooster:
https://iona.kiev.ua/monastery.php?menu=schedule
https://iona.kiev.ua/monastery.php?menu=audiotransl

Monastère d ‘ Optina / uitzending vanuit het klooster van de heilige-Vvedenskaya:
https://spb.optina.ru/calendar/
https://www.youtube.com/watch?v=aiKguGqIJQo&feature=emb_title